Jaki wybrać nóż kuchenny

Wybór noża kuchennego

to bardzo ważna decyzja, dobrze dobrany ułatwia przygotowywanie potraw i przyspiesza pracę. Poniżej noże kuchenne w podziale na kształt i ich przeznaczenie. Ważnym wyróżnikiem zastosowania noża jest krawędź ostrzenia.

Nóż kuchenny uniwersalny

MTH-80, Chef Knife - nóż szefa kuchni, ostrze 200mm

Mniejszy nóż kuchenny i jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany do większości prac kuchennych, takich jak szatkowanie, krojenie warzyw i mniejszych kawałków mięsa oraz ryb, ostrzony w krawędź ryōba. Pokazany nóż kuchenny posiada zagłębienia które przy bardzo szybkim krojeniu tworzą poduszki powietrze które uniemożliwiają przyklejanie się materiału krojonego do powierzchni noża.

Nóż szefa kuchni

Gyuto

Gyuto (ぎゅうとう)Nóż kuchenny wielofunkcyjny, jego kształt bazuje na  europejskim nożu szefa  kuchni, ostrzony w krawędź ryōba. Nóż  do krojenia mięsa, filetowania oraz szatkowania. Gyuto z tradycyjną rękojeścią japońską nazywa się Wa-Gyuto. Oryginalnie taki nóż był przeznaczony do odkrajania dużych porcji wołowiny, obecnie używany jako nóż do mies w kuchni zachodniej.

MBK-95, Chef Knife - nóż szefa kuchni, ostrze 240mm
390.00 Brutto

Nóż wszechstronny.Ostrze 230 mm.

1,790.00 Brutto

Nóż wszechstronny.Ostrze 320 mm.

175.00 Brutto

Nóż rzeźniczy.Ostrze 155 mm.

680.00 Brutto

Nóż wszechstronny.Ostrze 310 mm.

1,690.00 Brutto

Nóż wszechstronny.Ostrze 265 mm.

540.00 Brutto

Nóż wszechstronny.Ostrze 210 mm.

1,560.00 Brutto

Nóż wszechstronny.Ostrze 235 mm.

1,000.00 Brutto

Nóż wszechstronny.Ostrze 150 mm.

Nóż szefa kuchni SANTOKU

MSK-65, Santoku - nóż Santoku, ostrze 170mm

Santoku bōchō (三徳包丁) Nóż kuchenny Santoku japoński odpowiednik noża szefa kuchni, ostrzony w krawędź ryōba. Jest to nóż wielofunkcyjny do większości prac kuchennych. W wolnym tłumaczeniu Santoku oznacza „trzy cnoty”, ma to odniesienie do krojenia, szatkowania i plastrowania. Sanoku staje się coraz popularniejszy wśród europejskich kucharzy, szersze ostrze i mniejsze rozmiary sprawiają, że jest bardzo poręczny i wygodny w pracy.

1,100.00 Brutto

Noż Santoku.Ostrze 180 mm.

610.00 Brutto

Nóż Santoku.Ostrze 170 mm.

440.00 Brutto

Nóż Santoku.Ostrze 170 mm.

Nóż z ząbkowany

Nóż kuchenny w stylu zachodnim, mylnie nazywany nożem do pieczywa ponieważ idealnie nadaj się również do krojeni dużych plastrów, idealne do krojenia drobiu, szynek i innych mięs. Ząbkowana krawędź idealnie nadaje się do krojenia miękkich warzyw takich jak pomidory.

Nóż kuchenny z ząbkowanym ostrzem. Nie tylko do chleba i ciasta, można również kroić wędlinę i mięsa. Doskonale nadaje się do cięcia owoców i warzyw. Ostrze 266 mm
1,190.00 Brutto

Nóż ząbkowany.Ostrze 230 mm.

710.00 Brutto

Nóż ząbkowany.Ostrze 266 mm.

440.00 Brutto

Nóż ząbkowany.Ostrze 270 mm.

340.00 Brutto

Nóż ząbkowany.Ostrze 220 mm.

Nóż do obierania

Nóż kuchenny mały lekki zazwyczaj do 10 centymetrów długości ostrza, kształt noża zależy od jego specyficznego przeznaczenia. Służą do obierania warzyw owoców jak również do precyzyjnego rozdrabniania.

690.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 90 mm.

370.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 155 mm.

230.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 125 mm.

210.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 135 mm.

255.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 100 mm.

95.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 105 mm.

770.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 135 mm.

205.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 100 mm

Nóż do filetowania

Sujihiki

Nóż kuchenny w stylu zachodnim, odpowiednik tradycyjnej japońskiej Yanagiby, ostrzony w krawędź ryōba. Długie i wąskie ostrze jest idealne do krojenia, plastrowania i filetowania.

MKS-105, Slicer - nóż do krojenia, ostrze 260mm
380.00 Brutto

Nóż do filetowania.Ostrze 200 mm.

250.00 Brutto

Noż do filetowania.Ostrze 160 mm.

280.00 Brutto

Nóż do filetowania.Ostrze 175 mm.

630.00 Brutto

Nóż do filetowania.Ostrze 285 mm.

1,490.00 Brutto

Nóż do filetowania.Ostrze 260 mm.

13,900.00 Brutto

Nóż   YANAGIBA.Ostrze 300 mm.

1,200.00 Brutto

Slicer – nóż do krojenia.Ostrze 240 mm.

14,700.00 Brutto

Nóż  YANAGIBA.Ostrze 330 mm.

Nóż do warzyw

DA-JU-180, Japanese Vegetable Knife - japoński nóż do warzyw, ostrze 180mm

Nakiri

Nakiri-bōchō (菜切り包丁) Jest to nóż kuchenny w stylu zachodnim ostrzony dwustronnie w krawędź ryōba , który z wyglądu przypomina mały tasak, jednakże w przeciwieństwie do tasaka posiada bardzo cienkie ostrze które sprawia, że jest to idealny nóż do siekania i krojenia warzyw.

450.00 Brutto

Nóż do warzyw.Ostrze 165 mm.

280.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 130 mm

370.00 Brutto

Nóż Santoku.Ostrze 170 mm.

330.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 125 mm.

290.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 80 mm.

160.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 65 mm

270.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 135 mm.

130.00 Brutto

Nóż do obierania.Ostrze 105 mm.

japoński Nóż do warzyw

Usuba

Usuba bōchō (薄刃包丁) Japoński nóż kuchenny zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba, odpowiednik japońskiego Nakiri który z wyglądu przypomina mały tasak, jednak w przeciwieństwie do tasaka posiada bardzo cienkie ostrze które sprawia, że jest to idealny nóż do siekania i krojenia warzyw.

TO-KK-240, Kakugata Usuba Knife – nóż Kakugata Usuba, ostrze 240mm TO-KK-225, Kakugata Usuba Knife – nóż Kakugata Usuba, ostrze 225mm (na zdjęciu) Nóż do warzyw o prostokątnym czubku.
3,900.00 Brutto

Nóż Kakugata Usuba.Ostrze 225 mm.

1,700.00 Brutto

Kakuga Usuba.Ostrze 210 mm.

13,700.00 Brutto

Kakugata Usuba.Ostrze 210 mm.

14,500.00 Brutto

Kakugata Usuba.Ostrze 225 mm.

15,400.00 Brutto

Kakugata Usuba.Ostrze 240 mm.

Japoński nóż szefa kuchni

TO-FK-300, Sashimi Knife – nóż do sashimi, ostrze 300mm

Yanagi-ba

Yanagi-ba-bōchō (柳刃包丁) Podstawowy nóż kuchenny mistrzów sushi zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Długie, wąskie ostrze  idealne do krojenia, filetowania oraz plastrowania. Yanagiba jest wykorzystywana głównie do przygotowania sushi i sashimi. Ten typ noża wywodzi się z Kansai z rejonu Osaki. długość ostrza od 270mm do 330mm.

3,300.00 Brutto

Nóż Takobiki.Ostrze 330 mm.

2,550.00 Brutto

Nóż do sashimi.Ostrze 330 mm.

2,550.00 Brutto

Nóż do sashimi.Ostrze 330 mm.

1,410.00 Brutto

Nóż do sashimi.Ostrze 270 mm.

1,390.00 Brutto

Nóż do sashimi.Ostrze 240 mm.

1,010.00 Brutto

Nóż do sashimi.Ostrze 300 mm.

890.00 Brutto

Nóż do sashimi.Ostrze 270 mm.

670.00 Brutto

Nóż do sashimi.Ostrze 225 mm

Japoński nóż do ryb

Deba

Deba bōchō (出刃包丁) W odróżnieniu od innych kuchennych noży japońskich ma grube i ciężkie ostrze zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Deba najlepiej nadaje się do wszelkiego rodzaju cięższych prac, jak oprawianie ryb, odcinanie łbów, ogonów i filetowania. Pierwsze noże Deba pojawiły się w erze Edo w prefekturze Sakai.

TO-DE-150, Deba Knife – nóż Deba, ostrze 150mm Solidny nóż do ryb i drobiu.
TO-AI-210, Aideba Knife - nóż Aideba, ostrze 210mm Uniwersalny nóż do ryb. Nadaje się również do warzyw.

AI Deba

Nóż kuchenny kształtem podobny jest do innych noży Deba,  różnica polega na cieńszym ostrzu zaostrzonym jednostronnie w krawędź kataba. Ai Deba najlepiej nadaje się do wszelkiego rodzaju cięższych prac, jak oprawianie ryb, odcinanie łbów, ogonów i filetowania.

970.00 Brutto

Tasak Deba.Ostrze 185 mm.

860.00 Brutto

Tasak Deba.Ostrze 165 mm.

710.00 Brutto

Tasak Deba.Ostrze 140 mm.

380.00 Brutto

Tasak Deba.Ostrze 110 mm.

2,300.00 Brutto

Nóż Aideba.Ostrze 210 mm.

2,300.00 Brutto

Nóż Deba.Ostrze 210 mm.

2,900.00 Brutto

Nóż Deba.Ostrze 150 mm.

16,900.00 Brutto

Tasak Deba.Ostrze 210 mm.

Japoński nóż do owoców morza

Takobiki

Tako hiki (タコ引) Japoński długi nóż kuchenny  o prostokątnym czubku,  idealny do krojenia ośmiornic zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Takobiki został zaprojektowany i wykonany przez z Masamoto Sohonten, Minosuke Matsuzawa w regionie Kanto (Tokio).  Istnieją pogłoski, że wieki temu, kiedy kucharz przygotowywał sashimi przed gośćmi, uznawano za lekceważące używanie noża Yanagi który swoim kształtem przypominał miecz. Z tego powodu tradycyjne ekskluzywne restauracje w Tokio nadal korzystają z noży takobiki zamiast noży Yanagi do dnia dzisiejszego. Proste zakończenie, wyważony ciężar oraz cienkie ostrze idealnie sprawdza się do  cięcia cienkich plasterków ryby łatwiej niż przy użyciu noża Yanagi.

TO-TA-300, Takobiki Knife – nóż Takobiki, ostrze 300mm TAKOBIKI KNIFE (OCTOPUS SLICER) Nóż do krojenia o prostokątnym czubku (idealny do krojenia ośmiornic).

Japoński nóż santoku

TO-KM-210, Kamagata Usuba Knife – nóż Kamagata Usuba, ostrze 210mm Nóż do warzyw o zaokrąglonym końcu.

KAMAGATA-USUBA

Japoński nóż zbliżony kształtem do noża SANTOKU zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Nóż wielofunkcyjny do większości prac kuchennych szersze ostrze i mniejsze rozmiary sprawiają, że jest bardzo poręczny i wygodny w pracy.

Japoński nóż do dekorowania

Mukimono

Mukimono (剥き物)  oznacza japońską sztukę dekoracji. Japoński nóż kuchenny do obierania, szatkowania i tworzenia dekoracji z warzyw i owoców zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba.