Seria orginal
Autorska seria noży kuchennych MAC wymyślona przez założyciela MAC Corporation, wzornictwo chronione międzynarodowym patentem.
WięcejSeria Profesional
Dobrze wyważone, trzonki ze wzmocnieniem, wgłębienia grantona ułatwiające pracę i oczywiście stal to cechy które powodują że praca takim nożem to sama przyjemność. .
WięcejSeria Damascus
Piękne ostrza składają się z 64 warstw stali nierdzewnej, rdzeń wykonany ze stali MAC – tego samego stopu wysokowęglowego chromu molibdenowego, który z biegiem lat sprawił że noże MAC stały się popularne na całym świecie.
WięcejJaki wybrać nóż kuchenny
Wybór noża kuchennego
to bardzo ważna decyzja, dobrze dobrany ułatwia przygotowywanie potraw i przyspiesza pracę. Poniżej noże kuchenne w podziale na kształt i ich przeznaczenie. Ważnym wyróżnikiem zastosowania noża jest krawędź ostrzenia.
- Krawędź Kataba – ostrzenie jednostronne, oferujemy możliwość zamówienia wersji dla osób leworęcznych dotyczy serii: TO, HO, SE, JAPANESE
- Krawędź Ryōba – ostrzenie obustronne
- Krawędź MAC opatentowana przez MAC Corporation

Nóż kuchenny uniwersalny
Mniejszy nóż kuchenny i jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany do większości prac kuchennych, takich jak szatkowanie, krojenie warzyw i mniejszych kawałków mięsa oraz ryb, ostrzony w krawędź ryōba. Pokazany nóż kuchenny posiada zagłębienia które przy bardzo szybkim krojeniu tworzą poduszki powietrze które uniemożliwiają przyklejanie się materiału krojonego do powierzchni noża.
Nóż szefa kuchni
Gyuto
Gyuto (ぎゅうとう)Nóż kuchenny wielofunkcyjny, jego kształt bazuje na europejskim nożu szefa kuchni, ostrzony w krawędź ryōba. Nóż do krojenia mięsa, filetowania oraz szatkowania. Gyuto z tradycyjną rękojeścią japońską nazywa się Wa-Gyuto. Oryginalnie taki nóż był przeznaczony do odkrajania dużych porcji wołowiny, obecnie używany jako nóż do mies w kuchni zachodniej.

Nóż wszechstronny. Ostrze 320 mm.
Nóż wszechstronny. Ostrze 265 mm.
Nóż wszechstronny. Ostrze 235 mm.
Nóż szefa kuchni SANTOKU
Santoku bōchō (三徳包丁) Nóż kuchenny Santoku japoński odpowiednik noża szefa kuchni, ostrzony w krawędź ryōba. Jest to nóż wielofunkcyjny do większości prac kuchennych. W wolnym tłumaczeniu Santoku oznacza „trzy cnoty”, ma to odniesienie do krojenia, szatkowania i plastrowania. Sanoku staje się coraz popularniejszy wśród europejskich kucharzy, szersze ostrze i mniejsze rozmiary sprawiają, że jest bardzo poręczny i wygodny w pracy.
Nóż z ząbkowany
Nóż kuchenny w stylu zachodnim, mylnie nazywany nożem do pieczywa ponieważ idealnie nadaj się również do krojeni dużych plastrów, idealne do krojenia drobiu, szynek i innych mięs. Ząbkowana krawędź idealnie nadaje się do krojenia miękkich warzyw takich jak pomidory.

Nóż ząbkowany. Ostrze 230 mm.
Nóż do obierania
Nóż kuchenny mały lekki zazwyczaj do 10 centymetrów długości ostrza, kształt noża zależy od jego specyficznego przeznaczenia. Służą do obierania warzyw owoców jak również do precyzyjnego rozdrabniania.
Nóż do obierania. Ostrze 100 mm.
Nóż do obierania. Ostrze 135 mm.
Nóż do filetowania
Sujihiki
Nóż kuchenny w stylu zachodnim, odpowiednik tradycyjnej japońskiej Yanagiby, ostrzony w krawędź ryōba. Długie i wąskie ostrze jest idealne do krojenia, plastrowania i filetowania.

Nóż do filetowania. Ostrze 200 mm.
Noż do filetowania. Ostrze 160 mm.
Nóż do filetowania. Ostrze 260 mm.
Slicer – nóż do krojenia. Ostrze 240 mm.
Nóż do warzyw
Nakiri
Nakiri-bōchō (菜切り包丁) Jest to nóż kuchenny w stylu zachodnim ostrzony dwustronnie w krawędź ryōba , który z wyglądu przypomina mały tasak, jednakże w przeciwieństwie do tasaka posiada bardzo cienkie ostrze które sprawia, że jest to idealny nóż do siekania i krojenia warzyw.
Nóż do obierania. Ostrze 135 mm.
japoński Nóż do warzyw
Usuba
Usuba bōchō (薄刃包丁) Japoński nóż kuchenny zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba, odpowiednik japońskiego Nakiri który z wyglądu przypomina mały tasak, jednak w przeciwieństwie do tasaka posiada bardzo cienkie ostrze które sprawia, że jest to idealny nóż do siekania i krojenia warzyw.

Japoński nóż szefa kuchni
Yanagi-ba
Yanagi-ba-bōchō (柳刃包丁) Podstawowy nóż kuchenny mistrzów sushi zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Długie, wąskie ostrze idealne do krojenia, filetowania oraz plastrowania. Yanagiba jest wykorzystywana głównie do przygotowania sushi i sashimi. Ten typ noża wywodzi się z Kansai z rejonu Osaki. długość ostrza od 270mm do 330mm.
Nóż do sashimi. Ostrze 270 mm.
Nóż do sashimi. Ostrze 240 mm.
Japoński nóż do ryb
Deba
Deba bōchō (出刃包丁) W odróżnieniu od innych kuchennych noży japońskich ma grube i ciężkie ostrze zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Deba najlepiej nadaje się do wszelkiego rodzaju cięższych prac, jak oprawianie ryb, odcinanie łbów, ogonów i filetowania. Pierwsze noże Deba pojawiły się w erze Edo w prefekturze Sakai.

AI Deba
Nóż kuchenny kształtem podobny jest do innych noży Deba, różnica polega na cieńszym ostrzu zaostrzonym jednostronnie w krawędź kataba. Ai Deba najlepiej nadaje się do wszelkiego rodzaju cięższych prac, jak oprawianie ryb, odcinanie łbów, ogonów i filetowania.
Japoński nóż do owoców morza
Takobiki
Tako hiki (タコ引) Japoński długi nóż kuchenny o prostokątnym czubku, idealny do krojenia ośmiornic zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Takobiki został zaprojektowany i wykonany przez z Masamoto Sohonten, Minosuke Matsuzawa w regionie Kanto (Tokio). Istnieją pogłoski, że wieki temu, kiedy kucharz przygotowywał sashimi przed gośćmi, uznawano za lekceważące używanie noża Yanagi który swoim kształtem przypominał miecz. Z tego powodu tradycyjne ekskluzywne restauracje w Tokio nadal korzystają z noży takobiki zamiast noży Yanagi do dnia dzisiejszego. Proste zakończenie, wyważony ciężar oraz cienkie ostrze idealnie sprawdza się do cięcia cienkich plasterków ryby łatwiej niż przy użyciu noża Yanagi.

Japoński nóż santoku
KAMAGATA-USUBA
Japoński nóż zbliżony kształtem do noża SANTOKU zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba. Nóż wielofunkcyjny do większości prac kuchennych szersze ostrze i mniejsze rozmiary sprawiają, że jest bardzo poręczny i wygodny w pracy.
Japoński nóż do dekorowania
Mukimono
Mukimono (剥き物) oznacza japońską sztukę dekoracji. Japoński nóż kuchenny do obierania, szatkowania i tworzenia dekoracji z warzyw i owoców zaostrzony jednostronnie w krawędź kataba.
