Ostrzenie noży

MAC należy przeprowadzać na kamieniach lub musakach ceramicznych.

Seria noży ze stali damasceńskiej

Ostrzenie noży
na kamieniach

  • Noże kuchenne należy ostrzyć tylko na mokrych kamieniach.
  • Kamień do ostrzenia należy zamoczyć w letniej wodzie na około 30 minut – informacja o dokładnym czasie moczenia powinna być podana przez producenta.
  • Nie należy moczyć kamienia w ciepłej wodzie – traci on wówczas swoje parametry.
  • Kamień podczas ostrzenia musi pozostać cały czas mokry.
  • Jeśli podczas ostrzenia nie widzimy już wody w czasie przesuwania noża, należy ponownie zmoczyć kamień.

Jaki kamień wybrać?

  • Noże kuchenne używane zgodnie z zaleceniami producenta i poddawane bieżącej konserwacji – kamienie o gradacji 1000 na 6000.
  • Pierwsze ostrzenie na kamieniu – kamień o gradacji 1000.
  • Wykańczanie ostrzenia – kamień o gradacji 6000.
  • Profesjonalne noże kuchenne, które nie były ostrzone lub zostały bardzo stępione, poprzedzamy ostrzeniem na kamieniach o gradacji 200-900.

 

Jak ostrzyć?

  • Należy ostrzyć noże tylko w jednym kierunku. Nie należy ostrzyć noży pocierając raz w jedną, raz w drugą stronę.
  • Ostrze noża nie może spaść z kamienia – przeciąganie należy przerwać zanim nóż spadnie z kamienia.
  • Po naostrzeniu strony z jednej krawędzi, należy przełożyć nóż i przystąpić do ostrzenia drugiej strony. Robimy to dotąd, aż powstały zadzior stali zostanie zlikwidowany, zazwyczaj jeśli pierwszą stronę przeciągnęliśmy po kamieniu 15 razy druga wystarczy przeciągnąć 5 raz.
  • Identycznie postępujemy na etapie polerowania.

Ostrzenie na musaku ceramicznym

  • Noże kuchenne muszą być czyste.
  • Noże ostrzymy tylko w jednym kierunku. Nie należy ostrzyć noży pocierając raz w jedną, raz w drugą stronę.
  • Ostrze noża nie może spaść z musaka, przeciąganie należy przerwać zanim nóż spadnie z musaka.
  • Po naostrzeniu jednej krawędzi noża należy przełożyć nóż i przystąpić do ostrzenia drugiej strony
  • Profesjonalne noże kuchenne dobrze jest podostrzyć na musaku przed rozpoczęciem pracy, w celu zapewnienia sobie większego komfortu użytkowania.
Ostrzenie na musaku

Rodzaje i właściwości kamieni

Na takich kamieniach ostrzymy noże bardzo zniszczone/ bardzo tępe którym chcemy przywrócić początkową ostrość lub też naprawić powstałe uszkodzenia.

Te kamienie służą ostrzeniu noży na co dzień , przywracając ich ostrość.

 

Kamienie służące końcowemu wypolerowaniu ostrza, dzięki temu procesowi noże pozostają dłużej ostre i pozwalają na precyzyjne cięcie mięs i warzyw. Wypolerowanie jest niezwykle ważne, ponieważ likwiduje powstałe w tym procesie mikro zarysowania i zabezpiecza krawędź ostrza przed wnikaniem substancji powodujących utlenianie/ korozję stali.

 

Musak służy do codziennego podostrzania noża przed rozpoczęciem pracy. Używając go na co dzień nie potrzeba tak często używać kamieni, komfort pracy pozostaje ten sam, nóż jest zawsze ostry.