NIEZWYKŁE OSTRZA NOŻY MAC
Noże kuchenne MAC posiadają ostrza o twardości pomiędzy 58 a 60 stopni w skali Rockwella, co czyni je twardszymi niż większość ostrzy noży kuchennych dostępnych na rynku.
Wszystkie modele zachodnich noży kuchennych MAC mają ostrza wykonane są z wysokowęglowej stali zawierającej 0,75% węgla z zachowaniem optymalnej równowagi z chromem 13,5%. Dodatkowo, w celu dodatkowego zwiększenia twardości stali, do wybranych modeli dodaje się wanad oraz molibden. Dzięki temu zabiegowi ostrzenie noży nie jest częstym obowiązkiem, gdyż noże zachowują ostrość na dłużej.
Stopy stali używane do produkcji noży MAC:
Niezwykle dużą wagę przywiązuje się do utrzymania stałej temperatury metalu na niskim poziomie podczas procesu szlifowania i ostrzenia, co ustawia odpowiednią twardość gotowego ostrza. Każde ostrze jest starannie ręcznie ostrzone przez zawodowych kowali ze słynnego regionu Seki w Japonii. Wysoka jakość materiałów w połączeniu z najlepszą jakością wykonania ostrzy, dzięki której mogą zachować ostrość
kilka razy dłużej niż noże innych wiodących marek