Bardzo ostre ostrza noży kuchennych MAC

Ostrza noży posiadają twardość między 58 a 60 stopni w skali Rockwella są twardsze niż większość noży ze stali nierdzewnej będących na rynku.

Wszystkie modele zachodnich noży kuchennych MAC mają ostrza wykonane z odpornego na korozję wysokowęglowego stopu chromu, molibdenu, wanadu oraz wolframu dodanego dla wybranych modeli w celu zwiększenia jeszcze bardziej ich twardości.

 

Stopy stali używane do produkcji noży MAC:

 Niezwykle dużą wagę przywiązuje się do utrzymania stałej temperatury metalu na niskim poziomie podczas procesu szlifowania i ostrzenia, co ustawia odpowiednią twardość gotowego ostrza. Każde ostrze jest starannie ręcznie ostrzone przez zawodowych kowali ze słynnego regionu Seki w Japonii. Wysoka jakość materiałów w połączeniu z najlepszą jakością wykonania ostrzy, dzięki której mogą zachować ostrość
kilka razy dłużej niż noże innych wiodących marek

Stal MAC Superior

subzero AUS8 – stal ta jest podana procesowi hartowania w minusowych temperaturach, szczegóły techniczne procesu są tajemnica producenta, chronione patentem od 1965roku.

Stal MAC

AUS8 – japoński odpowiednik stali 440C, jest stalą, która plasuje się między europejskimi odpowiednikami stali 440C a ATS 34. . Zawartość C 0.7 – 0.8%, Mn 1.0%, Cr 13.0 – 14.5%, Ni 0.5%, V 0.1 – 0.25%, Mo 0.1 – 0.3% Stale japońskie różnią od europejskich odpowiedników 440 n  zastosowaniem małych ilości wanadu. Wanad pozytywnie wpływa na jednorodność struktury krystalicznej stali, dodany w odpowiednich proporcjach zwiększa odporność ostrza na ścieranie. Japońska technologia produkcji  gwarantuje najwyższą jakość.

Stal damasceńska

AUS8 rdzeń (Stal MAC), 32 naprzemienne warstwy stali 410 i 430 ze stali nierdzewnej na każdej stronie (Wszystkich 65 warstw).

Stal Ginsanko

GIN3 steel  –  wytrzymała stal węglowa odporna na plamy.  – Zawartość węgla: 0,95%, chromu: 13.00 – 14.50%, Mangan: 0,60 – 1,00%, Fosfor: 0,030% Siarka: 0,020%, krzemu: 0,35% Stal ta jest również znana jako Silver-3 i ma doskonałe właściwości stali nierdzewnej. Stal ta można porównać  do 19C27, AEB-L, VG-1 i MBS26.

Stal biała 2

Shiro2 (white 2) – stal węglowa, platerowana z kutego żelaza. Rdzeń stalowy tak zwany biały węgiel (C 0.95-1.0, Kr 0,2-0,5 Ni 0,7-1,3) składa się z jedenastu naprzemiennych warstw, miękkiej i twardej stali po obu stronach.

Stal Yasuki hagane

Yasuki Hagane została wynaleziona w prefekturze Shimane w Japonii, gdzie wyprodukowano wysokiej jakości piasek żelaza, używany do produkcji tradycyjnych mieczy japońskich. Są trzy główne klasy stali Yasuki, które są używane do produkcji japońskich noży kuchennych.

Biała stal

Shirogami jest to rafinowana stal węglowa, która nie zawiera żadnych składników i może być stosowana do wyrobu wysokiej jakości noży Hocho (japońskich noży kuchennych).

Niebieska stal

Aogami wytwarza się ją poprzez dodanie chromu i wolframu do białej stali Shirogami, dzięki czemu materiał jest bardziej trwały, zapewnia odporność na korozję i jest stosowany głównie do wytwarzania wysokiej jakości noży kuchennych.

 

Super Blue Steel

Aogami Super jest to stal najwyższej jakości w swojej linii produktów, która zawiera wysoki procent węgla, chromu w celu złagodzenia twardości, zwiększania wytrzymałości krawędzi i odporności na korozję.

 

690.00 Brutto

Nóż do obierania. Ostrze 90 mm.

770.00 Brutto

Nóż do obierania. Ostrze 135 mm.

1,120.00 Brutto

Nóż do warzyw. Ostrze 180 mm.

1,100.00 Brutto

Noż Santoku. Ostrze 180 mm.

1,190.00 Brutto

Nóż ząbkowany. Ostrze 230 mm.

1,200.00 Brutto

Slicer – nóż do krojenia. Ostrze 240 mm.

1,000.00 Brutto

Nóż wszechstronny. Ostrze 150 mm.

1,150.00 Brutto

Nóż wszechstronny. Ostrze 200 mm.