Historia MAC Corporation

Recenzje

Historia miasta SEKI

kolebka sztuki kucia noży

Około 700 lat temu, podczas Ery Kamakura, setki zbrojmistrzów, uciekło z miast gdzie toczyła się wojna i przeniosło się do miasta Seki, szukając dobrej jakości gleb, wody i węgla drzewnego, który jest tak niezbędny do wyrabiania mieczy. Od tamtej pory noże z Seki były cały czas udoskonalane, powstała także tam charakterystyczna technika kucia mieczy.

Po zakończeniu okresu walk, zapotrzebowanie na miecze spadło, a wielu z zbrojmistrzów zajęło się produkcją przedmiotów, w tym noży stosowanych w rolnictwie i gospodarstwach domowych. Niezależnie od zastosowania, wyroby produkowane w Seki, były cały czas najwyższej jakości, wytwarzane w pełni przy wykorzystaniu wiedzy i doświadczenia. Miecze stały się znane jako „ostre nóże, które nie miały prawa pęknąć lub się nawet zgiąć „.

Po Rewolucji Meiji, do produkcji noży oraz innych ostrych narzędzi stosowanych w gospodarstwach domowych zaczęto wprowadzać nowe technologie.

Seki jest obecnie uznawane za jeden z największych ośrodków produkcji sztućców na całym świecie, porównywalne do Solingen w Niemczech.

Pomimo upływu czasu i i wprowadzenia nowych technik, które zmodernizowały produkcję japońskich noży, nadal są one wytwarzane zgodnie z tradycyjną metodą japońskich mistrzów z Seki .