Przejdź do treści
logo-MacKnivesPL-zloty
Search
Japońskie rzemiosło
dla kuchni jutra
Niezawodna japońska jakość
Ciesz się gotowaniem!
Poczuj ostrość!
Już czas, zacznij działać!
znaki mac222

DARMOWA DOSTAWA już od 350PLN

* nie dotyczy przesyłek pobraniowych

Ostrzenie noży MAC

Należy przeprowadzać na mokrych kamieniach o odpowiedniej ziarnistości lub dedykowanych ostrzałkach kulkowych. Podostrzanie noży przed każdym użyciem tylko i wyłącznie na musakach ceramicznych.

Nie należy stosować ostrzałek stalowych lub diamentowych – wysoka temperatura wytwarzana podczas ostrzenia może uszkodzić nóż. 

Seria noży ze stali damasceńskiej

Ostrzenie noży
na kamieniach

  • Noże kuchenne należy ostrzyć tylko na mokrych kamieniach.
  • Kamień do ostrzenia należy zamoczyć w letniej wodzie na około 30 minut – informacja o dokładnym czasie moczenia powinna być podana przez producenta.
  • Nie należy moczyć kamienia w ciepłej wodzie – traci on wówczas swoje parametry.
  • Kamień podczas ostrzenia musi pozostać cały czas mokry.
  • Jeśli podczas ostrzenia nie widzimy już wody w czasie przesuwania noża, należy ponownie zmoczyć kamień.

Jaki kamień wybrać?

  • Noże kuchenne używane zgodnie z zaleceniami producenta i poddawane bieżącej konserwacji – kamienie o gradacji 1000 na 6000.
  • Pierwsze ostrzenie na kamieniu – kamień o gradacji 1000.
  • Wykańczanie ostrzenia – kamień o gradacji 6000.
  • Profesjonalne noże kuchenne, które nie były ostrzone lub zostały bardzo stępione, poprzedzamy ostrzeniem na kamieniach o gradacji 200-900.

 

Jak ostrzyć?

  • Należy ostrzyć noże tylko w jednym kierunku. Nie należy ostrzyć noży pocierając raz w jedną, raz w drugą stronę.
  • Ostrze noża nie może spaść z kamienia – przeciąganie należy przerwać zanim nóż spadnie z kamienia.
  • Po naostrzeniu strony z jednej krawędzi, należy przełożyć nóż i przystąpić do ostrzenia drugiej strony. Robimy to dotąd, aż powstały zadzior stali zostanie zlikwidowany, zazwyczaj jeśli pierwszą stronę przeciągnęliśmy po kamieniu 15 razy druga wystarczy przeciągnąć 5 raz.
  • Identycznie postępujemy na etapie polerowania.

Ostrzenie na musaku ceramicznym

  • Noże kuchenne muszą być czyste.
  • Noże ostrzymy tylko w jednym kierunku. Nie należy ostrzyć noży pocierając raz w jedną, raz w drugą stronę.
  • Ostrze noża nie może spaść z musaka, przeciąganie należy przerwać zanim nóż spadnie z musaka.
  • Po naostrzeniu jednej krawędzi noża należy przełożyć nóż i przystąpić do ostrzenia drugiej strony
  • Profesjonalne noże kuchenne dobrze jest podostrzyć na musaku przed rozpoczęciem pracy, w celu zapewnienia sobie większego komfortu użytkowania.
Ostrzenie na musaku

Darmowe ostrzenie noży MAC dla zarejestrowanych klientów

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do bezpłatnej usługi ostrzenia noży MAC dwa razy do roku.

Jeśli nie posiadasz konta na stronie Macknives.pl , zarejestruj się aby otrzymać dostęp dwa razy do roku do bezpłatnej usługi ostrzenia noży Mac .

Regularna cena dla niezarejestrowanych użytkowników wynosi 35 zł za usługę ostrzenia jednego noża.  KUP TERAZ

Jak skorzystać z usługi? To bardzo proste:

Wyślij do nas maila na adres sklep@macknives.pl podaj model i opis stanu noża oraz załącz aktualne zdjęcie noża którego dotyczy zgłoszenie.

Koniecznie podaj dane kontaktowe w tym telefon i preferowany czas kontaktu.

W przypadku dużych uszkodzeń, skontaktujemy się z Tobą aby ustalić co możemy zrobić.

Twoje zgłoszenie zostanie rozpatrzone w ciągu jednego dnia roboczego.

Po potwierdzeniu przyjęcia zlecenia:

Wygeneruj powrotny list przewozowy na adres który mamy odesłać nóż po ostrzeniu.

Adres strony przewoźnika InPost gdzie należy taka usługę wykupić: https://inpost.pl/wysylam

Spakuj nóż i zabezpiecz go do transportu, koniecznie dołącz opłacony powrotny list przewozowy.

Wyślij nóż do paczkomatu INPOST WAW21N (Bronowska 4 – Warszawa) : Odbiorca: CallBell , mail:sklep@macknives.pl ,  Telefon: +48 733 804 975 

Noże odsyłamy tylko za pomocą firmy Inpost paczkomat nadawczy który należy podać to WAW21N ( ten sam z którego odbieramy )

Przesłane noże naostrzymy w ciągu maksymalnie trzech dni roboczych.

Naostrzony nóż odeślemy wykorzystując załączony list przewozowy.

*Firma CallBell nie odpowiada za usługi kurierskie oraz nie opłaca przesyłek związanych z usługą ostrzenia noży.
*zastrzegamy sobie prawo zmiany czasu realizacji usługi, skontaktujemy się z Tobą w przypadku zmiany terminu realizacji usługi.
*Po otrzymaniu noża, jeśli nie wygląda on tak samo jak na dołączonych zdjęciach , mamy prawo odmówić wykonania usługi.

Rodzaje i właściwości kamieni

Na takich kamieniach ostrzymy noże bardzo zniszczone/ bardzo tępe którym chcemy przywrócić początkową ostrość lub też naprawić powstałe uszkodzenia.

Te kamienie służą ostrzeniu noży na co dzień , przywracając ich ostrość.

 

Kamienie służące końcowemu wypolerowaniu ostrza, dzięki temu procesowi noże pozostają dłużej ostre i pozwalają na precyzyjne cięcie mięs i warzyw. Wypolerowanie jest niezwykle ważne, ponieważ likwiduje powstałe w tym procesie mikro zarysowania i zabezpiecza krawędź ostrza przed wnikaniem substancji powodujących utlenianie/ korozję stali.

 

Musak służy do codziennego podostrzania noża przed rozpoczęciem pracy. Używając go na co dzień nie potrzeba tak często używać kamieni, komfort pracy pozostaje ten sam, nóż jest zawsze ostry.

Kulkowa ostrzałka ręczna typu Roll, specjalnie zaprojektowana do ostrzenia w krawędź MAC. Jej niewielkie rozmiary sprawiają, że zmieści się nawet w kieszeni. Dzięki tej ostrzałce przy pomocy kilku ruchów ręką można przywrócić nawet najbardziej stępiały nóż do swojej świetności.

Jeśli potrzebujesz pomocy przy wyborze noży, pomożemy Ci

Podaj swoje imię i nazwisko, numer telefonu oraz godziny w jakich możemy skontaktować się z Tobą.

Oddzwaniamy tylko pod numery telefonu z polskim numerem kierunkowym +48.